Kul Hakkı İle İlgili Sözler
Sayfa İçeriği: Kul Hakkı ile İlgili Sözler, Kul Hakkıyla İlgili Hadisler, Kul Hakkıyla İlgili Ayetler, Kul Hakkı Yiyenlere Anlamlı Sözler, Kul Hakkı Yiyenlere Sözler, Kul Hakkı İle İlgili Sözler Facebook, Resimli Kul Hakkı Sözleri
Yüce bizleri kul hakkıyla huzuruna çıkmaktan korusun. İstemeden ya da isteyerek kul hakkı yemişsek, bir kulun hakkına girmişsek bizlere ölmeden önce o kuluyla helalleşmeyi nasip etsin. Çünkü Yüce Mevla huzuruma asla kul hakkıyla gelmeyin diyor. Rabbim kul hakkı yemeden yaşamayı cümlemize nasip etsin.
Kul Hakkıyla İlgili Sözler
Yiyeceğin içeceğin bu kadar bol olduğu bir zamanda helal gıdalardan için yiyin ama asla kul hakkı yemeyin.
Kim bir kul hakkı yemişse derhal o kardeşi ile helalleşsin Çünkü (kıyamet günü) dirhem de geçmez dinar da Böyle olunca hak yiyen o kişinin sevapları alınır o adama yüklenir Eğer sevapları yoksa o hakkını yediği adamın günahları buna yüklenir –Buhari-
Eğer üzerinizde kul hakkı olursa yapmış olduğunuz tüm ibadetlerin ve hayır hasanetlerin sevabını ortadan kaldırabilir.
Üzerinde kul hakkı olan, ölmeden önce ödeyip helalleşsin! Çünkü ahirette altının, malın değeri olmaz. O gün, hak ödeninceye kadar, kendi sevaplarından alınır, sevapları olmazsa, hak sâhibinin günahları buna yüklenir. –Buhari-
Ne kadar çok ibadet yaparsan yap, ne kadar çok hayır yaparsan yap üzerinde bulunan kul hakkını affettiremezsin.
Kul hakkı, mü ‘minin ayıbı, kusurudur. -Ebu Nuaym-
Kul hakkı her zaman maddi kaynaklı olmaz. Kul hakkı maddi veya manevi olabilir. Bir kişi hakkında gıybet etmek, onu çekiştirmekte kul hakkına girer.
Bir kimse Peygamberlerin yaptığı ibadetleri yapsa fakat üzerinde bir kuruş kul hakkı bulunsa, bu bir kuruşu ödemedikçe Cennete giremez.
İnsanoğlu yalnız kendi rahatını düşünür, eğer rahat yaşamak için kardeşlerimizin hakkını yer onları ezersek, işte o vakit kötülük etmiş oluruz. –Voltaire-
Bir kişi birçok ibadet ve hayır işlemesine rağmen, üzerinde bulunan kul hakları sebebiyle, bu amellerin sevabı hak sahiplerine verilince, kıyamet gününde eli boş kalıp cehenneme girmeyi hak edebilir.
İftira atmak en büyük kul hakkıdır.
Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakınınız. Çünkü zannın bir kısmı günahtır. Birbirinizin kusurunu araştırmayın. Biriniz diğerini arkasından çekiştirmesin (aleyhinde konuşmasın). Biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? İşte bundan tiksindiniz. O halde Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah, tövbeyi çok kabul edendir, çok esirgeyendir. Hucurat suresi Ayet-12
Dedikodu, gıybet, kişinin malına veya canına zarar vermek kul hakkına girer. Kişinin maddi veya manevi hayatını söylediğiniz veya yaptığınız davranışlar olumsuz yönde etkiler ve kişiye zarar verir ve bu kişi söylediklerinizden dolayı size karşı bir hak doğar.
Kibri, hıyaneti ve kul borcu olmayan mümin, cennete girer. -Nesai-
Rivayetlere göre ölen bir kişinin arkasından konuşmak onun dedikodu ve gıybetini yapmak onun günahlarını üzerine almak olduğu söylenir.
Hacca giden bir kişi, Arafat’tan indiğinde bütün günahları affedilir. Eğer bu konuda bir şüpheye düşse ve Acaba günahlarım affedildi mi? diye tereddüt geçirse büyük günah işlemiş sayılır. Bunun sadece iki istisnası vardır: Kul hakkı ve kaza namazı.
Üzerinizde her kimin bir zerre kadar da hakkı varsa onu verin. Üzerinizde kul hakkı varken yapılan ibadetler kul hakkını affettirmez.
Haksızlık yapmak, haksızlığa uğramaktan daha acıdır. -Socrates-
Cenab-ı Hak İsa (a.s)’a vahyetmiş ki: “Ya İsa, İsrailoğullarına bildir ki, ben üzerinde kul hakkı olan veya karnında haram lokma bulunan bir kimsenin bana dua etmesini sevmem.”
Toplumda yaptığımız tüm davranışlar; bir yerde sırada beklemeden bekleyen kimsenin önüne geçmek, trafikte başka birini tehlikeye düşürecek şekilde araba kullanmak, başkasını rahtsız edecek tüm davranışlar kul hakkına girer.
Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için, onları hâkimlere (rüşvet olarak) vermeyin. Bakara suresi Ayet-188
Allah’ım cümlemizi kul hakkından muhafaza eylesin.
Henüz yorum yapılmamış.