Karl Marx Sözleri
Karl Marx (1818-1883), Alman filozof, ekonomist, ve siyaset bilimcisidir. Marx, modern sosyal bilimlerin ve Marksist teorinin temellerini atan önemli bir düşünürdür. İşçi sınıfının durumunu, kapitalizmin eleştirisi ve tarihsel materyalizm gibi konuları işleyen eserleriyle tanınır.
Karl Marx En Çok Paylaşılan Sözleri
– Her şeyi sorgulayın.
– Din halkın afyonudur.
– Anlatılan senin hikayendir.
– Dünyanın kurtuluşu sosyalizmdedir.
– İnsan gelişmesinin alanı zamandır.
– Demokrasiye giden yol, sosyalizmden geçer.
– Görünen, gerçek olsaydı bilime gerek kalmazdı.
– Dünyayı anlamak yetmez, onu değiştirmek gerekir.
– Herkesten yeteneğine göre, herkese ihtiyacı kadar!
– Cehenneme giden yollar iyi niyet taşlarıyla döşelidir.
– İnsan ancak toplum içinde bireye dönüşebilen bir hayvandır.
– Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın ustaca kullandığı bir silahtır.
– Deneyimle sabittir ki, en mutlu insan en çok insanı mutlu edendir.
– Eğer sevgi üretmiyorsa yüreğiniz, başarılı bir üretici değilsiniz.
– Hadi oradan. Son sözler yeterince doğru söz söylememiş aptallar içindir.
– Eğer dış görünüş ve şeylerin özü aynı olsaydı, o zaman bilime gerek kalmazdı.
– Asacağımız son kapitalist, muhtemelen bize asma halatını satan kişi olacaktır.
– Cimri aklını kaçırmış bir kapitalisttir, kapitalist ise aklı başında bir cimri.
– İnsanın kendi doğasına yabancılaşması kapitalist toplumun en temel kötülüğüdür.
– Bir kimsenin özgür olarak gelişmesi, herkesin özgür olarak gelişmesinin şartıdır.
– Din, ezilenlerin iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi, ruhsuz koşulların ruhudur!
– Fikir, çıkardan ayrı tutulduğu her zaman içler acısı bir başarısızlığa uğramıştır.
– Dağınık olan sistem değil, sistemin çarkları haline dönüşmeye meyıllı olan insan aklı.
– Dünyanın bütün işçileri, birleşin! Zincirlerinizden başka kaybedeceğiniz birşeyiniz yok!
– Filozoflar dünyayı yalnızca çeşitli biçimlerde yorumlamışlardır; oysa sorun onu değiştirmektir.
– Halkın hayali mutluluğu olan dinin ortadan kaldırılmasını istemek, halkın gerçek mutluluğunu istemektir.
– Her toplumsal çağın, büyük adamlara gereksinmesi vardır ve eğer onları bulamazsa, kendisi yaratır, icat eder.
– İnsan doğaya ne kadar yabancılaşırsa o kadar toplumsallaşır, ne kadar toplumsallaşırsa da o kadar kendine yabancılaşır.
– Din, bunalmiş mahlukun iç çekişi, merhametsiz bir dünyanın ruhu ve aynı zamanda akılsız bir çağın aklıdır. Din halkın afyonudur.
– Hayvan olmak istiyorsan olabilirsin elbette. Bunun için insanlığın acılarına sırt çevirmen ve yalnız kendi postuna özen göstermen yeterli.
– ‘Emek’ yakın doğası itibarıyla özgür olmayan, insani olmayan, toplumsal olmayandır, özel mülkiyetin tabi kıldığı ve özel mülkiyeti yaratandır.
Karl Marx Kitap Sözleri
– Din gerçek sefaletin ifadesi, gerçek sefalete karşı protesto, ezilen yaratıkların iç geçirmesi, kalpsiz bir dünyanın duygusu, ruhsuz koşulların ruhu. İnsanların afyonudur.
– Dini ıstırap, hem gerçek ıstırabın ifadesi hem de gerçek ıstıraba karşı bir protestodur. Din, ezilenlerin iç çekişi, kalpsiz bir dünyanın kalbi, ruhsuz koşulların ruhudur.
– Baylar! Soyut özgürlük sözcüğünün sizi aldatmasına izin vermeyin. Kimin özgürlüğü? Bu, bir kişinin bir başka kişi karşısındaki özgürlüğü değil, sermayenin işçiyi ezme özgürlüğüdür.
– Daha iyi giysiler ile yiyecekler, daha iyi muamele görmek ve efendinin bağışladığı daha geniş bir toprağa sahip olmak, kölenin sömürülmesini ne derece ortadan kaldırırsa, ücretli işçininkini de işte o kadar kaldırır.
– Bir öğretmen, öğrencilerin kafasına vurmasına ek olarak okulun sahibini zenginleştirmek için de eşek gibi çalışıyorsa üretken bir emekçi sayılır. Okul sahibinin sermayesini sosis fabrikası yerine öğretim fabrikasına yatırmış olması hiçbir şeyi değiştirmez.
Karl Marx En Çok Paylaşılan Sözleri
– Dinsel üzüntü, bir ölçüde gerçek üzüntünün dışavurumu ve bir başka ölçüde de gerçek üzüntüye karşı protesto oluyor. Din ezilen insanın içli ezgisini, kalpsiz bir dünyanın sıcaklığını, manevi olanın dışlandığı toplumsal koşulların maneviyatını oluşturuyor. Din, halkın afyonunu oluşturuyor.
– Açıklanması gereken ya da tarihi bir sürecin sonucu olan şey, canlı ve etkin insanın doğa ile metabolik alışverişinin ve dolayısıyla doğayı mülk edinişinin sevgimesajlarim.com doğal, inorganik koşullarıyla birliği değil, etkin insanla bu insanın varoluşunun koşullarının birbirinden ayrılmasıdır; ve bu ayrılış tam anlamıyla ilk kez ücretli emekle sermayenin ilişkisinde kendisini ortaya koymuştur.
– En sonunda, insanın ayrılmaz parçası olan her şeyin alışveriş ve pazarlık konusu olduğu zaman gelip çattı. Bu, o zamana kadar el değiştiren; fakat ticaret konusu olmayan, erdem, duygu, kanaat, bilgi ve bilinç gibi şeylerin de ticaret konusu olduğu bir zamandır. Tek kelimeyle her şey ticaret konusu oldu. Bu, genel kokuşma ve evrensel ölçekli alışveriş dönemidir. Eğer ekonomik terimlerle ifade etmek gerekirse, bu, maddi olsun manevi olsun, her şeyin gerçek değerinin saptanması için pazara getirildiği bir zamandır.
– Almanya’nın ve geriye kalan batı kıta avrupası’nın toplumsal istatistikleri, ingiltere’dekilere oranla acınacak durumdadır. Ama gene de, arkasındaki medüza başını şöyle bir görmemize yetecek kadar perdeyi aralıyorlar. Hükümetlerimiz ve parlamentolarımız, ingiltere’deki gibi, zaman zaman, ekonomik koşulları inceleyecek komisyonlar kursa; bu komisyonlara gerçeği araştırmak için aynı biçimde tam yetkiler verilse; bu görevler için ingiltere’nin fabrika denetmenleri,halk sağlığı konusundaki sağlık raportörleri, kadınlar ile çocukların sömürülmesi, konut ve beslenme konularını inceleyen komiserler gibi yetenekli, tarafsız ve saygın insanlar bulunabilse; bizdeki durumu görüp dehşete düşerdik. Perseus, avladığı devler kendisini görmesin diye sihirli bir başlık giyerdi. Biz ise, devlerin varlığını görmemek için, sihirli başlığı gözlerimize ve kulaklarımıza kadar indiriyoruz.
Henüz yorum yapılmamış.